Zapadno Skotski Beli Terijer

ZAPADNO ŠKOTSKI BELI TERIJER

Westie Odmah da razjasnimo: Westi nije beli škotski terijer.

Ovo je potpuno druga rasa originalnog naziva West Highland White Terrier, što u bukvalnom prevodu znači: beli terijer sa zapadnih visoravni. Kod nas je uobičajen prevod – zapadnoškotski beli terijer, a opšteprihvaćena je skraćenica – Westi.

Za tvorca ove rase smatra se pukovnik Malcolm of Poltalloch. Želeći da stvori lovačkog psa koji će odudarati svojom bojom od divljači, stvorio je terijera bele boje. Za selekciju su korišćeni Kern terijer i Škotski (Aberdinski) terijer. Pomenuti pukovnik je imao veliki broj ovih pasa, no njemu je bilo najvažnije da novostvoreni pas bude vrhunski lovac i da bude beo. Zato ovi prvi primerci nisu imali toliko skladnu građu kao današnji, ali su od svojih predaka nasledili izuzetan lovački instikt, borbenost i hrabrost. Ono što danas vidimo u izgledu Westia formirano je posle II svetskog rata. Obzirom da je rat preživelo svega nekoliko primeraka, iz ove siromašne količine pasa i svega jednog mužjaka, nekolicina zaljubljenika uspela je da oživi ovu rasu. Jedna od loših genetskih karakteristika koja je ostala prisutna kod ove rase (pošto je zaživela od samo jednog mužjaka) jeste nedostatak jednog testisa. Ali, vremenom, uz strogu selekciju i brigu o uzgoju i ova nepoželjna osobina se sve više gubi. Prvi West Highland White Terrier Club osnovan je 1904. godine, a zvanično priznavanje rase desilo se 1907.

Popularnost rase raste 70-ih godina. Njegov izgled male igračke udružen sa živahnim temperamentom čini svoje i on postaje miljenik hiljada vlasnika samo u Nemačkoj. Iako mali pas, odlikuje se velikom izdržljivošću i čvrstinom. U skladu sa svojim temperamentom, ne voli samoću već uživa u društvu i porodičnom okruženju. Ovaj pas je oštrodlaki, a dlaka mu je i dvoslojna, ne menja dlaku promenom godišnjih doba i ne linja se. Obavezno je redovno iščešljavanje, a za one izlagačke primerke, trimovanje prepustite stručnom licu jer će ovaj pas samo uz pravu i stručnu negu izgledati lepo tj. onako kako westi i treba da izgleda. Boja dlake je svetlo krem (slonovača) i od presudnog značaja za izgled i zdravlje psa je njegovo redovno iščešljavanje. Dakle, može se zaključiti da ovaj pas može da živi napolju i izdrži hladno zimsko vreme, ali većina vlasnika odlučuje da ga drže u stanu, pre svega zbog veličine, a i zato što se ne linja. Od najranije mladosti treba početi sa vaspitavanjem jer će vas u protivnom neposlušnost ovog psa izbezumljavati. Čuva kuću svog vlasnika i spreman je da napadne i veće pse od sebe u odbrani svog poseda. Odlikuje se izuzetnom srčanošću. Veoma voli da se igra i istražuje.

OPŠTI IZGLED

Snažno građen, duboke grudi i daleko unazad postavljena rebra. Ravna leđa. Zadnje noge mišićave i pune snage. U velikoj meri jedan veličanstven spoj snage i atraktivnosti.

Lobanja je blago zaobljena. Gornji deo glave blago se sužava od korena ušiju ka očima. Rastojanje između potiljne kosti i očiju neznatno je veće od dužine prednjeg dela. Glava je odlakana bogatom dlakom. Nošena je pod pravim ili manjim uglom u odnosu na osu vrata. Glava ne treba da je ravno nošena. Prednji deo očiju od vrha brade se blago sužava. Jasan stop izražen jakim lukovima čeonih kostiju neposredno je ne nešto ispred gornje polovine očiju i između očiju je blago udubljenje. Deo ispod očiju nije upao ili jko odsečen, već dobro ispunjen. Snažne vilice iste jačine. Nosna pečurka crna i prilično velika, sa njuškom čini ravnu liniju. Nosna pečurka nije špicasto isturena. Oči su daleko jedno od drugog, srednje velike, okrugle i tamne, inteligentne. Svetle oči su nepoželjne.

Uši su male, uspravno i sigurno nošene, završavaju se jasnim špicem. Niti daleko jedno od drugog niti pak blizu. Dlaka je kratka i ravna (somotasta), vrh uva bez resa. Okrugle, široke, debele, velike i preterano odlakane uši su nepoželjne.

Zubalo između očnjaka je tako široko da odaje utisak oštrine ne grabljivice. Zubi su u odnosu na veličinu psa veliki. Pravilno makazasto zubalo, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje. Zubi su postavljeni vertikalno u vilicu.

Karakter westie-a

Malo da popričamo o zabludama vezanim za karakter westija.

Odomaćeno mišljenje da je westi tvrdoglav, samovoljan, “težak” za saradnju, nema nekih naročitih osnova. Uglavnom je zasnovano na opštem mišljenju o svim terijerima ali i na iskustvima ljudi koji nisu radili na edukaciji i kod kojih bi i čivava bila tvrdoglava i neposlušna. (Svaka čast čivavama, uzete su za primer zbog veličine). Westi, kao i bilo koji drugi pas, teži da preuzme ulogu vođe čopora i samim tim bude dominantna figura u kući, tj. svom čoporu. Od prvog momenta dolaska u kuću treba preduzeti korake da se pas “postavi” na odgovarajuće mesto na hijerarhijskoj lestvici. Sidelo se to nama ili ne, to je na dnu lestvice. To nikako ne znači da ćemo zlostavljati i omalovažavati svog psa ili primenjivati fizičku silu i maltretirati ga. Kao i u ljudskim odnosima, autoritet igra glavnu sponu i ima prednost nad fizičkom dominacijom. Ignorisanje ove činjenice rezultira neposlušnim, samovoljnim, neretko ujedljivim psom. Tada umesto da ljubimac bude izvor smeha, uživanje i radosti, postaje strepnja, stalna pretnja na nepredviđene reakcije i vremenom, naša najveća noćna mora.

Kako ne dozvoliti da cela stvar izmakne kontroli… I lako i teško, kako god – ali dosledno!

Od prvog dana nemojte popustiti psu, i sažaliti se na njegov razoružavajući, umilni pogled. Westi je inteligentna rasa i raznoraznih pogleda ima u rezervi na hiljade. Ako samo shvati da ste popustljivi, situacija će često izmicati kontroli.

Šta to konkretno znači? Biće samovoljan, tipa, režanje kad treba da se pomeri u kraj da i vi sednete na vaš dvosed, nemogućnost prolaska pored ljubimca kada jede iz svoje činije, nemogućnost oduzimanja iste činije usred obroka (iz nekog hitnog razloga), nepodnošljivo lajanje, režanje, čak možda i ujedanje, vaših dragih gostiju, poštara i td, nedozvoljavanje neke intervencije koju morate da obavite na psu, npr čišćenje ušiju, sečenje noktiju, davanje lekova itd…

Sve ovo nije slika lepo vaspitanog, milog, poželjnog psa! Za početak, nemojte ga hraniti dok vi obedujete, niti toleristi drage šapice na vašem krilu i nogama, koje grebuckaju da dobiju koji zalogaj. Oštro i odlučno odbijte takvo prosjačenje i uvek psa hranite nakon što ste završili svoj obrok. I u čoporu prvo jede alfa pas, a ostali tačno znaju svoj redosled i to poštuju. Kad se igrate sa psom, igrajte se na sopstvenu inicijativu, a ne kad to traži vaš ljubimac. I prekid igre neka bude kad vi to odlučite, a ne kad vaš pas to poželi. Možda je najbolje da u početku pazite da obavezno vi prekinete igru, kasnije to i nije neophodno, kada već steknete alfa poziciju u očima vašeg psa. Kada krećete napolje, potrudite se da prvi prodjete kroz vrata… kad nauči pas da sedne, možete mu izdati komandu i tek kada vi zakoračite i njemu dozvoliti da krene za vama. Sve je lakše ako je propraćeno nagradama u vidu slasnog zalogaja. Pas bolje reaguje i uči kada zna da ga čeka nagrada nego ako ga često grdite ili vičete. Westi na viku i učestalu grdnju ume da odreaguje nesigurnošću, strahom, češćim uriniranjem na nedozvoljena mesta i td…

Što se tiče procesa socijalizacije sa drugim psima, to je veoma važno. Vaš pas je taj proces započeo u samom leglu kod odgajivača, ako ga vi sa strahom držite isključivo na povodniku i ne puštate ga da se igra sa drugim psima, dobićete plašljivog ili agresivnog psa koji će od drugih pasa ili bežati glavom bez obzira ili ih napadati ne birajući da li je “protivnik” veći i jači i tako dovoditi i sebe i vas u opasne, nepredviđene situacije. Uvek ima u komšiluku neki miroljubiv pas pa treba krenuti na “poznatom terenu” sa upoznavanjem… malo po malo proširivati krug “psećih prijatelja”. Pas će se lepo družiti, biti socijalizovan i umoran od jurcanja sa drugarima toliko, da će kod kuće mirno spavati i odmarati! Ne zanemarite činjenicu da pas koji je na povodniku oseća nesigurnost i sputanost i uvek će agresivnije reagovati na drugog psa, nego kada je slobodno pušten. Naravno, kad ste sigurno da će se pas vratiti na vaš poziv, tada ga i slobodno puštajte sa povodnika. Kao i dalje od prometnih, bučnih ulica.

Poželjno je da psa naučite bar osnovnim komandama: “stoj”, “dođi”, “sedi”, “lezi”, “fuj” itd. Kad pas savlada osnovne komande, izlazak u prirodu će predstavljati obostrani užitak. Ako vam se sve ovo čini komplikovanim, a nije, uvek možete voditi svog psa na osnovnu dresuru i biti prisutni dok profesionalni treneri rade sa psom. Nemojte ostavljati svog psa nekome koga ne poznajete, ma koliko ta osoba delovala od poverenja. Uvek je bolje, ako imate vremena da budete prisutni dok traje dresura i uzmete i sami učešće u radu sa svojim psom, nego prepustiti psa nepoznatoj osobi. Naravno, najbolje je da se sami pozabavite osnovnim komandama, nije teško, a uspostavlja čvrstu vezu između vas, što je neophodno za kvalitetan suživot.

Još jedna važna stavka. Nikada nemojte psu bez razloga davati slasne zalogaje ili poslastice. Neka uvek zasluži, makar “nepotrebno”! Izdajte komandu “sedi” ili bilo koji drugi zahtev samo neka pas shvati da svaki put mora poslušati svog gospodara pa onda dobiti nagradu.

Ovo su tek osnovne smernice kako da uspešno komunicirate sa svojim psom, ostanete najbolji prijatelji, a ipak ne izgubite alfa položaj u njegovim očima. Dobro je pozabaviti se i psihologijom pasa, govorom tela vašeg psa itd, ali to su kompleksnije i šire diskusije.

Tekst i fotografije smo dobili od Westie Universe odgajivačnice

Zapadno Skotski Beli Terijer Slike

Zapadno Skotski Beli Terijer -Oglasi

Cena: Na Upit Zapadno Skotski beli terijer-WESTY

Postavljeno: 06/30/2020
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Beograd
Vlasnik: Kucni ljubimac
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Stenci Zapadno Skotskog belog terijera-WESTY, vakcinisani, revakcinisani, ocisceni od crevnih parazita, rodovnici, odlicne krvne linije, vrhunskog kvaliteta, izlozbenog karaktera. Oliver od Ostojica (Bobi x Paris della Savandrea) x Betty della...

Cena: 0.00€ Westi terijer, kucici

Postavljeno: 06/16/2020
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Kucni ljubimac
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Westi terijer kucici na prodaju, ocisceni i vakcinisani. Vise informacija o kucicima na: mobilni: 064 466 81 56 fiksni: 023 530 809 Mirjana, Zrenjanin

Cena: Na Upit Westi terijer

Postavljeno: 06/05/2020
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Kucni ljubimac
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Prodajem preslatke razigrane štence Westi terijera od odličnih roditelja. Nalazimo se 30km od Beograda. Za više informacija pozvati na telefon: +381659774400 Danijela Beograd, Srbija

Cena: Na Upit Westi terijer, štenci

Postavljeno: 01/26/2020
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Na prodaju štenci WESTI TERIJERA, 1 mužjak i 4 ženkice, oštenjeni 16.12.2019. Štenci su uredno očišćeni od parazita. Preuyimanje početkom februara. Za sve informacije obratiti se na tel/Viber +381/641961639 Bilja, Smederevo

Cena: Na Upit Westi terijer, štenci

Postavljeno: 08/02/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Na prodaju štenci WESTI TERIJERA, 1 mužjak i 2 ženkice, oštenjeni 16.06.2019. Štenci su uredno očišćeni od parazita. Za sve informacije obratiti se na tel. +381/641961639 Ljilja, Smederevo

Cena: 250.00€ Stenci ZAPADNOSKOTSKOG belog terijera

Postavljeno: 06/19/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Novi Beograd
Vlasnik: Ruza Sili
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Zenkica i muzijak zapadno skotskog belog terijera (westie terrier). Ostenjeni su 25.03. Uredno vakcinisani I sa rodovnicima. Cena 250€. Kontakt: Andjelkovic Ivana, 35230 Ćuprija, tel 065/5647-447, mejl adresa iivana.andjelkovic@gmail.com

Cena: Na Upit Westi, stenad

Postavljeno: 06/03/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Južnobački okrug, Novi Sad
Vlasnik: Marko Rezic
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Westi, stenad, visoko kvalitetna, izuzetno lepa i strucno odnegovana. Garancija na eksterijer i zdrastveno stanje. Moguca dostava. Cena izuzetno povoljna. Odgajivacnica "LEONERO" F.C.I 3265. Kontaktirajte iskljucivo preko ovih kontakta: Senta...

Cena: Na Upit Westi terijer štenci

Postavljeno: 05/28/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Psi na prodaju
Prodajem štence Westi terijera, vrhunskog porekla, oštenjeni 28.04.2019. Biće spremni za preuzimanje oko 10.06. posle vakcinacije. Moguć dogovor oko dostave. Rezervacija u toku, poziv, viber, SMS. Kontakt telefon: +381691507675

Cena: Na Upit Westi i škotski terijer stenci na prodaju

Postavljeno: 04/27/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Psi na prodaju
Prodajemo stence odlicnog kvaliteta sa papirima, pasosem, mikrocipom, garancijom. Mogucnost dostave, saveta dogovora. Kontakt 00381640211967, 00381638328803 (Viber, whatsaap ) E-mail: pasmojprijatelj@gmail. com Srbija

Cena: Na Upit Westi i škotski terijer stenci na prodaju

Postavljeno: 04/02/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Zapadno Skotski Beli Terijer
Kategorija: Psi na prodaju
Prodajemo stence odlicnog kvaliteta sa papirima, pasosem, mikrocipom, garancijom. Mogucnost dostave, saveta dogovora. Kontakt 00381640211967, 00381638328803 (Viber, whatsaap ) E-mail: pasmojprijatelj@gmail. com Srbija
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23   >>