Sarplaninac

JUGOSLOVENSKI OVČARSKI PAS - ŠARPLANINAC FCI No. 41

Sarplaninac

Originalni naziv rase: JUGOSLOVENSKI OVČARSKI PAS - ŠARPLANINAC

Zemlja porekla: Srbija / Makedonija

Klasifikacija F.C.I : Grupa II - Pinčeri i šnauceri , molosi i švajcarski pastirski psi

Sekcija: 2. Molosi

Podsekcija: 2.2 Tip planinskih pasa

Bez radnog ispita.

ISTORIJAT:

Šarplaninski ovčarski pas je jugoslovenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistočnim planinskim područjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na području Šarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se gaji u čitavoj Jugoslaviji. Ova rasa je registrovana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i imenom Ilirski ovčar. Godine 1957. na predlog JKS, FCI je usvojio izmenu imena Ilirski ovčar u Jugoslovenski ovčarski pas - Šarplaninac. Poreklo Šarplaninca može se samo nagađati. Verovatno je u jednom ili više navrata u migracijama naroda iz Azije došao u Evropu i na Balkansko poluostrvo, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadržao se u osnovnom tipu samo u onim područjima, gde je ovčarstvo ekstenzivnog tipa još uvek zastupljeno u velikoj meri i gde ovaj pas još i danas služi kao ovčar i branilac stada od divljih zveri.

Sarplaninac

Standard za Šarplaninca napisao je Prof. dr.Slobodan Pavlović (1912 - 1994) doajen srpske i svetske kinologije.

Kratka biografija profesora:

Rođen u Smederevu 23. jula. 1912. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Smederevu. Visoku veterinarsku školu završio u Alforu (kod Pariza) gde je doktorirao 1935. godine i tada je bio najmlađi doktor nauka u Kraljevini Jugoslavije. Od februara 1946 godine pa do penzionisanja radijo je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu. Svoje kinološke radove započeo je još pre drugog svetskog rata, kada se zainteresovao za domaću pasminu ovčarskog psa Šarplaninca. Primenom naučnih metoda i statističkom obradom dobijenih podataka objavio je Standard ove rase koju je prihvatijo Jugoslovenski kinološki savez (J.K.S.) zatim i međunarodna kinološka federacija (F.C.J.). Tokom svog kinološkog rada bio je dugogodišnji vođa Rodovne knjige JKS-a, a na međunarodnom planu bio je član biroa F.C.I. gde je zastupao interese J.K.S. kao i dugogodišnji (10 godiona) predsednik komisije za standardizaciju pri F.C.J.-u.

Sarplaninac

1928.Šarplaninci su prvi put spušteni sa Šarplanine za potrebe Kraljevske vojske.

Sarplaninac

Opšti izgled:

Snažan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u celini skladne gradje. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, što daje utisak zbijene građe tela. Snažne konstitucije, mirnog temperamenta, dobroćudan ali vrlo oštar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.

Visina:

Visina grebena mužjaka iznosi prosečno 62 cm, a kuje prosečno 58 cm. Poželjni su viši psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm isključuju se od pozitivne ocene. Prosečna težina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.

Dužina:

Trup nesto duži od visine grebena (u mužjaka za 8-10%, a u kuja za 10-12% visine grebena).

GLAVA

Sarplaninac

Opis:

Glava je srazmerna veličini tela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lobanjski deo glave je nešto duži od njuške i čini u proseku 58%, odnosno 42% ukupne dužine glave. U kuje je njuška nešto duža (57%:43%). Gledana iz profila, linija čela je blago ispupčena, a njuška ravna, međusobno obe linije su blago konvergentne.

Sarplaninac

Lobanja:

Čelo (lobanjski deo glave) je suvo, široko, srednja čeona linija izražena, gledano odozgo i sa strane čelo blago ispupčeno i zaobljeno. Očni lukovi slabo izraženi. Potiljačno ispupčenje nije izraženo.

Stop:

Prelaz izmedju lobanjskog i ličnog dela glave je slabo izražen.

Njuška:

Kraća od lobanjskog dela, u osnovi široka i duboka, postepeno se i blago sužava prema vrhu. Nosnik je prav i širok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnoj liniju, koja je divergentna.

Nos:

Širok i crno pigmentisan.

Usne:

Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana zatvoreni, bez žvala.

Zubalo:

Makazasto i potpuno.

Oči:

Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog i neustrašivog izraza. Očni kapci, kao i sve vidljive sluzokože, crno su pigmentisani.

Uši:

Usađene u visini zamišljene linije koja spaja vrh nosa i unutrašnji očni ugao, ili su neznatno niže usađene, oborene i uz glavu nošene, u obliku slova"V", srednje duge i dopiru do unutrašnjeg očnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.

VRAT

Profil:

Gornja profilna linija vrata u gornjem delu vrata je blago ispupčena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraći, dubok, širok i mišićav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju ledja. Koža je pripijena - bez podgušnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i oštra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, što prividno povećava širinu i dubinu ovog dela glave.

TRUP

Izgled u celini:

Gornja linija trupa je ravna ili se blago spušta od grebena prema sapima. Kod pasa odgajenih u planinama toleriše se i neznatna nadgradjenost, iako ona nije poželjna. Trup je nešto duži od visine.

Greben:

Blago izražen i širok. Povezanost vrata i grebena čvrsta, a prelaz blag.

Leđa:

Prava i široka, ne suviše duga. Slabinski deo kraći, širok i mišićav.

Sapi:

Srednje duge, koso unatrag položene, široke i dobro obrasle mišićima.

Grudni koš:

Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su široka i mišicava. Obim grudnog koša treba da je najmanje 20% veći od visine grebena.

Trbuh:

Pribran, mišićav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem delu. Slabine relativno kratke i naznačenih prelaza.

Rep:

Dug i dopire najmanje do skočnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gornjom linijom repa bez naglih prelaza. Rep je u osnovi snažan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem delu dugom dlakom, koja ga čini kitnjastim. Rep je sabljast u akciji više u afektu iznad ledjne linije, podignut i u luku povijen.

PREDNJE NOGE

Izgled:

Posmatrano u celini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini delovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i sa trupom posmatrani, u celini.

Plećka:

Dovoljno duga i široka, dobro je povezana sa grudnim košem, blago je ukošena i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica mišicava, od plećki položenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (izmedju nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat širok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog koša.

Podlaktica:

Okomita, snažnih kostiju, mišicava, duga i na zadnjoj strani ukrašena dugom dlakom - zastavicama. Zglob šaplja širok, dubok sa blago izraženim prelazima.

Došaplje:

Blago ukošeno, snažno i široko.

Šape:

Snažne, izbočenih čvrsto pripijenih prstiju, kašikastog oblika. Nokti tamno pigmentisani, čvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentisani, čvrsti, ali elastični.

ZADNJE NOGE

Sarplaninac

Izgled:

Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nešto širi od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su takodje pravilni a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je mišićava, snažno zaobljene muskulature, koso položena i zaklapa sa horizontalom sličan ugao kao i plećka. Koleni ugao je nešto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koleno čvrsto i široko. Potkolenica koso postavljena, snažna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.

Skočni zglob:

Širok je i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni).

Zadnje došaplje:

Snažno, nešto strmije od prednjeg, zaperci se retko sreću, a treba ih uklanjati.

HOD

Korak izdašan, dug i lak. Najradije se kreće u srednje dugom ali visokom kasu. U galopu je nešto teži, ali sa dugim i izdašnim skokovima.

KOŽA

Srednje debela, elastična, uz telo i pojedine delove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokože crno ili tamno pigmentisane.

DLAKA

Glava, uši i prednji delovi nogu obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji delovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nešto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraća, finija, vrlo gusta i obilna poddlaka. Dužina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne sme da bude kraca od 7 cm.

BOJA

Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpoželjnija je sivozelena i tamnosiva boja. Šarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepoželjne male bele oznake - belege na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najviše je izražena na gornjim delovima glave, vrata i trupa. U donjim delovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim delovima nogu u svetliji (prljavo sivi, odnosno žuckasti) pigment. Ovi prelazi u svetlije boje ne smeju da budu oivičeni i da daju utisak šarenila.

TEŽINA

Težina mužjaka u radnoj kondiciji treba da iznosi 35-45 kg, a kuje oko 30-40 kg.

MANE

Lakše:

Nedovoljno izražena širina lobanjskog dela glave, nešto duži lični deo glave, slabije razvijene čeljusti, nedovoljno izražena širina i dubina grudi, pljosnata ili suviše zaobljena rebra, manje izraženi nepravilni stavovi nogu, nešto kraća dlaka (pri čemu su zastavice ipak dobro izražene), bele belege na prsima i šapama, malo skraćenje repa, zečije šape, kao i ostale lakše telesne mane.

Teže:

Preduga (šiljasta) njuška, jako izražen stop, visoko usadjene i nedovoljno preklopljene uši, klještasto zubalo, sedlasta ledja, nošenje repa u stranu, limfatična konstitucija, kao i sve teže telesne mane.

Diskvalifikacione:

Nedostatak premolara, velika nesrazmera dužine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna dužina dlake (ispod 7 cm), pojava šarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoža i ociju, degenerativne pojave - brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urodjeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta ledja i druge degenerativne pojave.

Prezentaciju ove rase nam je omogućio Šarplaninci Balkan Mountains

Sarplaninac Slike

Sarplaninac -Oglasi

Cena: Na Upit Šarplaninac štenad

Postavljeno: 07/09/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug
Vlasnik: marketing3d x
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
Štenad šarplaninca odgajivačnice “Vom house Ana”, na prodaju. Oštenjeni 31.05.2019, više puta čišćeni od parazita, vakcinisani, sa rodovnikom. Mogućnost preuzimanja štenaca od 13.07.2019. Sve ostale inf na tel: +381631720452...

Cena: Na Upit Šarplaninci štenad i mladi psi

Postavljeno: 07/08/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Kucni ljubimac
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
Šarplaninci štenad i mladi psi na prodaju. Potomci legendarnih šampiona, odlični čuvari. Odgajivačnica KARPATI OD MIKIJA Tel: +381 64 124 6601 Tel(2): +381 60 843 5135 MIKI e-mail: odgajivacnicakarpati@gmail.com Vršac,Srbija

Cena: Na Upit Sarplaninac, stenci kapedonske linije

Postavljeno: 07/05/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
Na prodaju stenci SARPLANINCA, stari mesec ipo dana. Stenci su poreklom od stare Kapedonske Mitrovacke linije. Takođe, na prodaju i mužjak ŠARPLANINCA star 7 meseci renomirane Mitrovačke linije. tel. +381/628958815 facebook: Nlt Stari Futog...

Cena: Na Upit Šarplaninac, štenci i psi

Postavljeno: 07/05/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
ŠARPLANINCI, kvalitetni štenci i odrasli psi, veoma inteligentni, hrabri i privrženi, snažni ali i nežni prema deci. Linija stara i dokazana. Svi štenci prolaze kompletan tretman uz kvalitetnu negu i odgoj. Za sve informacije i dodatne...

Cena: Na Upit ŠARPLANINAC štenci na prodaju

Postavljeno: 07/01/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Novi Beograd
Vlasnik: Ruza Sili
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
Prodajem povoljno stence sarplaninca, odlicnog karaktera,krupne gradje i lepog pigmeta, idealni za kucnog ljubomimca ili za takmicenje. Stenaci ce biti spremi za preuzimanje nakon primljene vakcine, u ponudi su oba pola. Moguce je izdavanje papira...

Cena: Na Upit Šarplaninci, štenci od Kojića iz Loznice

Postavljeno: 06/17/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
ŠARPLANINCI, odrasli psi i štenci od krupnih glavatih nepodmitljivih čuvara izložbenog tipa. Linija stara i dokazana. Štenci prolaze kompletan tretman uz kvalitetnu negu i odgoj. Za sve informacije i dodatne fotografije budite slobodni da...

Cena: Na Upit Šarplaninci, štenci od Kojića iz Loznice

Postavljeno: 06/04/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
ŠARPLANINCI, odrasli psi i štenci od krupnih glavatih nepodmitljivih čuvara izložbenog tipa. Linija stara i dokazana. Štenci prolaze kompletan tretman uz kvalitetnu negu i odgoj. Za sve informacije i dodatne fotografije budite slobodni da...

Cena: Na Upit Šarplaninac, kvalitetni stenci i odrasli psi

Postavljeno: 05/12/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
ŠARPLANINCI, kvalitetni stenci i odrasli psi, veoma inteligentni, hrabri i privrzeni, snazni ali i nezni prema deci. Linija stara i dokazana. Svi štenci prolaze kompletan tretman uz kvalitetnu negu i odgoj. Za sve informacije i dodatne...

Cena: Na Upit Šarplaninac, kvalitetni štenci i psi

Postavljeno: 04/23/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
ŠARPLANINCI, kvalitetni stenci i odrasli psi, veoma inteligentni, hrabri i privrzeni, snazni ali i nezni prema deci. Linija stara i dokazana. Svi štenci prolaze kompletan tretman uz kvalitetnu negu i odgoj. Za sve informacije i dodatne...

Cena: Na Upit Šarplaninac, štenci i odrasli psi

Postavljeno: 03/24/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Sarplaninac
Kategorija: Štenci na prodaju
ŠARPLANINCI, kvalitetni stenci i odrasli psi, veoma inteligentni, hrabri i privrzeni, snazni ali i nezni prema deci. Linija stara i dokazana. Svi štenci prolaze kompletan tretman uz kvalitetnu negu i odgoj. Za sve informacije i dodatne...