Rodezijski Ridžbek

Kratka istorija: Rodezijski ridžbek je rasa koja potiče sa juga Afrike.

Rodezijski Ridžbek

Još pre nego što su Evropljani naselili ovaj deo sveta lokalna plemena su u lovu koristila pse kojima je na leđima dlaka rasla u suprotnom smeru. Tokom 16. i 17. veka jug Afrike počinju da naseljavaju evropski doseljenici koji sa sobom dovode svoje pse nemačke doge, hrtove i mastife koji se postepeno ukrštaju sa psima domorodaca i tako je nastala nova rasa koja je imala sve potrebne osobine (izoštrena čula vida i sluha, brzinu, snagu i hrabrost) za lov velike afričke divljači – rodezijski ridžbek.

Prvobitni standard, koji je sastavio F.R. Barns u Bulavaju u Rodeziji (današnji Zimbabve) 1922. godine, je bio zasnovan na standardu za dalmatinskog psa i Kinološki Savez Južne Afrike ga je odobrio 1926. godine.

FCI klasifikacija: grupa VI – krvoslednici i srodne pasmine

Korišćenje: Rodezijski ridžbek se još uvek u manjim grupama koristi za lov krupne divljači u mnogim delovima sveta ali je posebno cenjen kao porodični pas i kućni ljubimac.

Opšti izgled: Rodezijski ridžbek je veliki (mužjaci su visoki 63-69 cm, ženke 61-66 cm), snažan, mišićav, okretan i aktivan pas, skladan, veoma izdržljiv i brz, ali ne i masivan. Odlika ove rase je ridž na leđima koji čini dlaka koja raste u suprotnom smeru od ostatka dlake, po čemu je rasa i dobila ime (ridge-greben, back-leđa).

Narav: Ridžbek je ponosan, inteligentan, odlučan pas, jake volje, rezervisan prema strancima ali ne pokazuje znake agresivnosti ili plašljivosti. Privržen je i odan vlasniku i porodici i po cenu života će štititi vlasnika i njegovu imovinu.

Ridžbek je rezervisan prema strancima i držaće se podalje sve dok nekog dobro ne upozna. Ovoj rasi nije prirodno da traži pažnju od nepoznatih ljudi. Sva ljubav je rezervisana za članove porodice i par bliskih ljudi sa kojima se često susreću. Rodezijski ridžbeci ne ispoljavaju agresiju prema drugim psima i većina pripadnika ove rase je prema drugim psima prijateljski raspoložena. Suprotno uvreženom mišljenju on neće žudeti za sukobom sa drugim psima, čak naprotiv, nastojaće da izbegne konflikt kad god je moguće. Međutim, ridžbek ume da bude zlopamtilo, ne zaboravlja uvrede i kad-tad će naplatiti račune.

Ridžbek je snažan pas koji veoma grubo ispoljava svoju ljubav. Nemojte mu to uzimati za zlo. Ova rasa takođe ima širok repertoar oglašavanja, koji ćete brzo uočiti. Često reže, laju i gunđaju ali je to njima samo način komunikacije sa vlasnikom i drugim psima. Nije u pitanju agresija već samo temperament i specifičan način ponašanja ove rase. Štene i odrasli pas će često hvatati i vući za ruke svog vlasnika, što nemojte tumačiti kao izraz dominacije psa. Ridžbeci to rade isključivo iz ljubavi i samo osobama kojima su privrženi i koje vole. Mlad pas je često razigran i neobuzdan i ne odaje pravu prirodu odraslog ridžbeka. Već sa oko 4 meseca možete pomisliti da je vaše štene gluvo ili čak agresivno. Žvaću stvari, grizu prejako dok se igraju, neće da dodju kada ih pozovete, otimaju se na povocu, laju na vas kada ih grdite. Ali vaše "monstrum-štene" će se brzo promeniti i dobiti sve one osobine koje imaju odrasli psi i koje su vas privukle ovoj rasi. Tada ćete biti potpuno užasnuti što ste makar na trenutak pomislili da ste pogrešili što ste ga nabavili.

Ova rasa nije idealna za porodice sa malom decom jer ne toleriše grubu dečju igru i ne voli kada mu dosađuju, ali zato može biti odlično društvo za stariju decu. Ipak, kad odrasta uz decu pokazuje prema njima veliku ljubav i privrženost.

Ridžbek sazreva nešto kasnije, između druge i treće godine. Ono što je karakteristično za odrasle primerke ove rase je velika samokontrola. Suprotno svojoj fizičkoj snazi, brzini i okretnosti, ridžbek je po prirodi dosta lenj i neće uzalud trošiti energiju. Satima može dremati na suncu ili lenčariti u krevetu svog vlasnika.

Socijalizacija i vaspitanje: Pravilna socijalizacija i vaspitanje su neophodni za sve pse, ali naročito za rodezijskog ridžbeka. Rana socijalizacija je jako važna za formiranje dobre naravi kod psa. Zato štene što pre treba da navikne na sve životne situacije: druge ljude, druge životinje, šetnju gradom, vožnju kolima, sedenje u restoranima.

Ridžbek je inteligentan, snalažljiv pas, koji ima snažnu volju i zato može ponekad biti preterano tvrdoglav. Važno je da mu vlasnik od malena nametne svoju volju i pravilno ga vaspita. To nije pas za neodlučne i "mekane" ljude jer imate samo jednu priliku da svog ridžbeka vaspitate kako treba. Ridžbeci nisu laki za vaspitanje pa nisu najbolji izbor za neiskusne vlasnike.

Privržen je, želi da sarađuje, ali ne podnosi da se sa njim grubo postupa i tada potpuno otkazuje poslušnost. Ridžbek ima jaku volju i zato je gotovo nemoguće grubošću mu nametnuti disciplinu. Puno pohvale i nagrada kada posluša i oštre grdnje kada uradi nešto zabranjeno recept su za dobar rezultat. Najćešće će je dovoljna samo promena intonacije glasa da se uspostavi disciplina.

Rodezijski ridžbek je privržen i odan vlasniku i porodici. Upravo zbog toga ga ne treba učiti da bude pas čuvar, već njegove urođene sposobnosti da štiti vlasnika i porodicu treba kombinovati sa treningom poslušnosti i kontrole.

Fizička aktivnost: Ridžbek je lovački pas kome je potrebno mnogo aktivnosti i svakodnevene duge šetnje bez povoca kako bi mogao da istroši energiju. To morate imati u vidu pre nego što uzmete ovu rasu. Izuzetno je izdržljiv i može da trči satima (30 milja za konjem koji trči). Zbog toga je ridžbek idealan za aktivne porodice koje puno vremena provode napolju, osobe koje su u dobroj fizičkoj kondiciji i koje se mnogo kreću. Odličan je partner onima koji vole da džogiraju, planinare i da voze bicikl. Od rodezijskog ridžbeka se takođe ne može očekivati da se sam zabavlja dok se vlasnik odmara. On se neće ni pomaći ako mu se vlasnik ne kreće. Samo dvorište nikako nije zamena za interaktivno druženje sa vlasnikom. Zato mu je potrebno obezbediti da se svakodnevno dobro istrči (u igri sa drugim psima ili sa vlasnikom, za lopticom sl.).

Nega: Rodezijski ridžbek nije vikend pas. Ne možete ga zanemariti i samo mu povremeno posvećivati pažnju. Oni moraju da budu deo porodice i zahtevaju svakodnevnu pažnju i društvo čoveka (nisu za život u boksu). Ako po ceo dan niste kod kuće a uveče često izlazite, ridžbek nije pravi izbor za vas. Ova rasa je idealna za nekog ko iskreno želi psećeg druga koji je potpuno uključen u njegov život. Mnogi problemi u ponašanju ridžbeka nastaju zato što im nije posvećeno dovoljno pažnje i vremena.

Ridžbek ima kratku dlaku, bez mirisa, i manje se linja od drugih kratkodlakih pasa. Njegova dlaka se lako održava, dovoljno je da se očetka jednom nedeljno i da se okupa po potrebi (obično nema potrebe kupati ga više od jednom godišnje) da bi pas bio uredan i čist. Većina ridžbeka ne podnosti dobro hladnoću, sneg i kišu, pa je potrebno da psa tokom šetnje po hladnom vremenu i snegu zaštitite od hladnoće, vetra i vlage. Ridžbek je pas za kuću / stan, nikako ne za dvorište. Ne podnosi hladnoću i loše vreme (zbog izuzetno kratke dlake i nedostatka podlake), a što je još važnije voli neprestano da bude uz svog vlasnika. Zato se ridžbek ne sme držati u dvorištu u boksu ili kućici. U kući je izuzetno miran, umiljat i dobar, naravno pod uslovom da napolju zadovolji svoje potrebe za kretanjem, igrom i trčanjem. Ne oglašava se bez potrebe.

Zdravlje: Ridžbek je generalno zdrav i otporan pas. Kod njega se javlja veoma malo genetski naslednih bolesti. U proseku živi 12 godina.

Kada je reč o rodezijskom ridžbeku najčešće pominjano genetsko oboljenje je dermoidni sinus - teško i komplikovano oboljenje, zbog čega se roditelji koji daju štenad sa dermoidnim sinusom obavezno isljučuju iz daljeg uzgoja. Od ostalih bolesti kojima je ova rasa sklona treba spomenuti torziju želuca i displaziju kuka.

Ne uzimajte rodezijskog ridžbeka samo zato što vas je opčinio svojim fizičkim izgledom i snagom ili reputacijom ''neustrašivog lovca na lavove''. Mnogi problemi u ponašanju ovih pasa su posledica nedovoljne pažnje koja im se ukazuje. Ako imate dovoljno vremena i strpljenja i spremni ste na izazov koji sa sobom nosi uloga vlasnika rodezijskog ridžbeka, a pritom želite odanog prijatelja koji će vas u svemu pratiti, onda je ridžbek pravi izbor. Ako je pravilno vaspitan i socijalizovan on postaje nezamenjiv deo vašeg života.

Ovaj tekst i fotografije smo dobili od Rhodesian Ridgeback CH Douala Gana

Rodezijski Ridžbek Slike

Rodezijski Ridžbek -Oglasi

Cena: Na Upit Rodezijski ridzbek stenci

Postavljeno: 07/30/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Danilo Uzelac
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Psi na prodaju
Oštenjeni 12.06.2019. godine. Kvalitetno leglo. Preuzimanje sa 8 nedelja. Ukoliko želite štene Rodezisjkog ridžbeka sa proverenim kvalitetom, odličnim genetskim karakteristikama, uzmite samo provereno, jer Vam je to ljubimac sa...

Cena: Na Upit Rodezijski ridžbek štenci

Postavljeno: 06/15/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Psi na prodaju
Oštenjeni 12.06.2019. godine. Kvalitetno leglo. Ukoliko želite štene Rodezijskog ridžbeka sa proverenim kvalitetom, odličnim genetskim karakteristikama, uzmite samo provereno, jer Vam je to ljubimac sa kojim ćete živeti narednih...

Cena: Na Upit Rodezijski ridzbek stenci

Postavljeno: 04/02/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Dusan Spasojevic
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Psi na prodaju
Prodajem još 2 muška šteneta izuzetnih karakteristika po povoljnoj ceni. Otac uvezen pas 2xPRM, 2xCAC i 2xBOB. Majka ima CAC i BOB. Jedinstvena prilika da dođete povoljno do šteneta rodezijskog ridžbeka, raznorodne krvne linije bez incesta i...

Cena: Na Upit Rodezijski ridzbek stenci

Postavljeno: 02/18/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Dusan Spasojevic
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Štenci na prodaju
Štenci Rodezijskog Ridžbeka, otac uvezen pas 2xCAC,PRM i 2xBOB, majka CAC i BOB. Očišćeni od parazita dva puta, vakcinisani izvađeni rodovnici i zdravstvene knjižice. Štenci iz idealne kombinacije, veoma perspektivno leglo. E-mail:...

Cena: 350.00€ Rodezijski Ridzbek, stenci

Postavljeno: 09/14/2018
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Štenci na prodaju
Odlicni stenci RODEZIJSKOG RIDZBEKA, od sampionskih roditelja, otac Brik, 5x Cacib, 15x CAC, 20x BOB. Ostenjeni 06.05.2018g. i 16.07.2018g, ocisceni od parazita, vakcinisani. Zenke 300€, muzjaci 350€. Kontakt: tel. +381/63543232 tel....

Cena: Na Upit RODEZIJSKI RIDZBEK stenci izlozbenog potencijala

Postavljeno: 09/06/2018
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Novi Beograd
Vlasnik: Ruza Sili
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Štenci na prodaju
Prodajem štence Rodezijskog ridžbeka stare 4 meseca. 3 ženkice i 1 mużjak izložbenog potencijala i 1 mużjak pet varijanta. Od odličnih roditelja, otac češko-nemačkog šampionskog porekla. Aleksa, Sombor (okolina) Kontakt +38162750712

Cena: 300.00€ Rodezijski Ridzbek, stenci

Postavljeno: 07/23/2018
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Štenci na prodaju
RODEZIJSKI RIDZBEK - vrhunski stenci, od sampionskih roditelja. Otac Brik, 5x Cacib, 15x CAC, 20x BOB. Ostenjeni 06.05. 2018. ocisceni od parazita, revakcinisani. Zenke 300€, muzjaci 350€ Kontakt: tel. +381/63543232 tel. +381/63432210...

Cena: Na Upit Vrhunski ridzbek dostupan za parenje

Postavljeno: 07/23/2018
Starost: stariji od 2 godine
LOCATION: Beogradski okrug, Beograd
Vlasnik: Milica Markovic
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Parenje pasa
Vrhunski rodezijski ridzbek Int. CH, Multi CH Mwamba Lion Strength "Shumba" - dostupan za parenje. Internacionalni Sampion (C. I. B.), Sampion Balkana, Sampion Grcke, Grand Sampion Srbije, Sampion Srbije, Grand Sampion Crne Gore, Sampion Crne...

Cena: Na Upit Rodezijski Ridzbek, muzjak spreman za parenje

Postavljeno: 07/20/2018
Starost: stariji od 2 godine
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Vida
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Parenje pasa
Hugo Ayaba, Rhodesian Ridgeback star 6 godina. Šampionskog porekla iz odgajivačnice u Zagrebu.Od Abu Ayabe i Chukwuemeka Ayabe. Pas je prvak rase, ima CACIB titulu. Želim da parim psa sa ženkom Ridgebacka sa rodoslovom. U obzir dolaze i...

Cena: Na Upit Vrhunski ridzbek dostupan za parenje

Postavljeno: 06/20/2018
Starost: stariji od 2 godine
LOCATION: Beogradski okrug, Beograd
Vlasnik: Milica Markovic
Rasa : Rodezijski Ridžbek
Kategorija: Parenje pasa
Vrhunski rodezijski ridzbek Int. CH, Multi CH Mwamba Lion Strength "Shumba" - dostupan za parenje. Internacionalni Sampion (C. I. B.), Sampion Grcke, Sampion Balkana, Grand Sampion Srbije, Sampion Srbije, Grand Sampion Crne Gore, Sampion Crne...
1 2 3 4 5 6 7   >>