Bul Terijer

BUL TERIJER

[FCI No. 11]

Originalni naziv rase: ENGLISH BULL TERRIER

Zemlja porekla: ENGLESKA

Sekcija: 3

Podsekcija:

Pored punog opisa rase Bul Terijera mi vam predstavljamo ovu rasu videom koji smo preuzeli sa kanala animal planeta na youtube-u

Nastanak bulterijera datira iz viktorijanskog perioda, početkom XlX veka. U Engleskoj su bile veoma popularne borbe pasa sa bikovima i medvedima,kao i borbe pasa sa psima. U mnogim gradovima su postojale arene i kladionice namenjene ovoj vrsti zabave. Protestom ljubitelja životinja 1835.g., brutalnost borbi je prekinuta odlukom parlamenta,ali su borbe održavane ilegalno. Kako su bika i medveda mogli da poseduju samo bogataši, tako su borbe pasa sa psima uvek bile zabava siromašnijeg staleža. Za borbe su se koristili psi dobijeni najrazličitijim kombinacijama, ali svi oni su morali da poseduju dve najtraženije osobine : hrabrost i snagu. U borbama su se najbolje pokazali psi dobijeni ukrštanjem buldoga sa terijerima. Terijerima su se tada nazivali svi psi koji su bili sposobni da uhvate i ubiju štetočinu. To su bili psi malog rasta koji su se odlikovali prgavošću i živim temperamentom. Uzgajani su za lov pacova i sitnih zveri. Buldog tog vremena je više ličio na stafordskog bul terijera nego na današnju izložbenu varijantu.

Kao što mu je i temperament selekcijom dosta ublažen, tako da je od nekadašnjeg okorelog borca dobijen miran kućni pas. Današnji bulterijer potiče od starog mešanca buldoga i terijera koji se ustalio u jednom obliku. Pas koga su nazivali Bull and Terrier bio je krupniji i kompaktnije gradjen od terijera, a lakši i okretniji od buldoga, prosečne težine oko 18kg. Sa potpunom sigurnošću možemo reći da je tvorac Bulterijera kao rase James Hinks. Hinks je bio trgovac životinjama i divljim zverima, ali su mu najveća opsesija bili psi. On je imao radnju za prodaju životinja u Worcester Streetu u Birmingenu. Posle zabrane borbi 1835. naglo rastu cene lepih borbenih pasa gde kupac pored snage u psu traži i lepotu. U to vreme Hinks stvara viziju savršenog psa koji bi u sebi objedinio pozitivne osobine pojedinih rasa, buldoga i belog engleskog terijera. Nova rasa trebalo je da spoji gradju buldoga sa gracioznošću i okretnošću terijera. U odgoju pasa, Hinks je imao dosta uspeha tako da su na jednoj izlozbi u Birmingenu 1860.g. njegov buldog i beli engleski terijer osvojili prve nagrade. Uzgojem nove rase, Hinks se bavi od 1850.g. Još od samog početka stvaranja rase,on je imao velikih problema sa belim engleskim terijerom, naime odgajivači ove rase muku su mučili sa pigmentacijom, gluvoćom i neplodnoćšu ovih pasa. Ovi nedostatci su bili presudni za izumiranje ove rase. Hinks se suočava sa novim problemom, a to je nedostatak čvrstine njegovih terijera. Da bi otklonio ovaj nedostatak, on u parenje uvodi i dalmatinskog psa sa ciljem da sjedini dobre plećke i sapi kao i čvrst stražnji i prenji deo koji je posedovala ova rasa. Taman je jedan problem rešen, kad su se počeli pojavljivati novi problemi kao što su : šareno krzno, okrugle oči, uska njuška bez snage... Nijedna od ovih osobina nije pristajala Hinksovom idealu. Ne možemo tačno utvrditi kojom kombinacijom je došao do rase, jer spisi i planovi ukrštanja gotovo da nisu uopšte sačuvani. Nezvanični izvori tvrde da je u stvaranju rase učestvovao i škotski ovčar, grejhund. Medju prvim slavnim psima bili su Old Madman i Puss. Ovu kuju Hinks 1862,g. izvodi na izložbu u Londonu gde je bio izazvan da je pusti u borbu sa jednim terijerom stare vrste. Opklada je bila 5 funti i sanduk šampanjca. Puss je pobedila protivnika vrativši se bez ijedne rane. Hinks nije doživeo ostvarenje svog sna, umire 1875.g. Njegov rad nastavljaju njegovi sinovi. U svojim početcima bulterijer nije imao današnji oblik glave. Prvi primerci nisu imali profil-daunfejs kakav danas imaju. Daunfejs se pojavljuje u vreme Hinksovih sinova. Novi tip glave je doveo tadašnju glavu do savršenstva tako da ona uzima prednost nad ostalim delovima tela koji se zanemaruju pri ocenjivanju. Rasa je za kratko vreme pala na kritičan nivo tako da joj je pretilo i potpuno uništenje.

Danas je san J.Hinksa konačno ostvaren. Stvoren je pas sa čvrstinom buldoga i okretnošću, temperamentom i elegancijom terijera, otporan na sve klimatske uslove, srčan ali uravnotežen i veran, pas veliki ljubitelj čoveka i svestrano upotrebljiv,ali u isto vreme skroman u pogledu držanja i uzgoja.Jednom rečju - pas koji malo traži a mnogo daje.

Standard rase:

Bulterijer pripada III FCI grupi - terijerima. FCI je medjunarodna kinološka organizacija, čiji se standardi koriste u velikom delu sveta, i kod nas.

Postoji i engleska verzija standarda, ali su razlike minimalne pa nema potrebe da ih navodimo.

Opšti izgled: snažno građen, mišićav, dobro balansiran i aktivan pas, s odvažnim, odlučnim i inteligentnim izrazom.

Karakteristike: bulterijer je gladijator medju psima pun vatre i hrabar. Jedinstvena osobina je glava specifičnog oblika. Nezavisno od veličine pas mora izgledati muževno, a kuja ženstveno.

Temperament: ujednačenog temperamenta, podložan disciplini. Iako je oštar prema psima, naročito je dobar prema ljudima.

Veličina: ne postoji ograničenje u telesnoj masi i visini, ali trebalo bi da postoji impresija o maksimalnoj supstanci za veličinu psa u skladu sa kvalitetom i polom.

Boja:

a)za bele-čista bela dlaka, pigmentacije na koži oznake na glavi ne treba kažnjavati,

b)za obojene-boja dominira, sve ostale varijacije u boji su jednake, s tim što se preferira tigrasta. Dozvoljena je i trobojnost. Tačkaste oznake na beloj dlaci su nepoželjne, kao i plava boja i boja jetre.

Dlaka: kratka, polegla, podjednaka i oštra na dodir sa tamnim sjajem. Koža je zategnuta. Mekša podlaka može biti prisutna zimi.

Glava i lobanja: glava je duga, jaka i duboka, ali nije gruba. Gledano od napred glava je oblika jajeta i kompletno popunjena. Njena površina nema šupljina i praznina. Gornji deo lobanje je ravan izmedju ušiju. Profil je blago zaobljen unazad od vrha lobanje do vrha nosa, koji treba da bude crn i savijen prema dole. Nozdrve su dobro razvijene, a donja vilica duboka i jaka.

Oči: izgledaju uzane, sakriveno postavljene i trouglaste, dobro smeštene u lobanji. Crne ili nešto vise braon tako da izgledaju crne s probadajućim odsjajem. Razmak od vrha nosa do ušiju je nešto veći od razmaka od razmakaod očiju do vrha lobanje. Nepoželjne su plave ili delimično plave oči.

Uši: male, tanke, blizu postavljene. Pas treba da je u mogućnosti da ih drži čvrsto uspravljene kad gleda gore.

Usta: zubi zdravi, čisti, jaki, dobre veličine, perfektno pravilni s kompletnim makazastim zagrižajem. Usne su čiste i prikupljene.

Vrat: vrlo mišićav, dug, napet, sužava se od ramena do glave i nema i nema slobodne kože.

Prednji deo: ramena jaka i mišićava, bez opterećenja. Lopatice ravne i drže se blizu zida grudi i imaju vrlo naglašenu kosinu unazad, time se pravi skoro prav ugao s nadlakticom. Laktovi su pravi i jaki. Podlaktica je uspravna. Prednje noge imaju najjači tip okruglih kvalitetnih kostju, pas treba da stoji čvrsto na njima. Noge treba da budu perfektno paralelne. Kod odraslih pasa dužina prednje noge treba da je jednaka dubini grudi.

Telo: dobro zaobljeno svidljivom zaobljenošću rebara i dobrom dubinom od grebena do grudne kosti, tako da je grudna kost bliže zemlji nego stomak. Ledja kratka i jaka sa ledjnom linijom u blagom luku iza nivoa grebena. Dobro mišićave slabine. Donja linija od grudne kosti do stomaka formira gracioznu krivu liniju na gore. Grudi široke kad se gledaju od napred.

Zadnji deo: zadnje noge su paralelene kada se gledaju od pozadi, butine mišićave, potkolenica dobro razvijena. Koleno dobro razvijeno, a potkolenica dobro uglovana s kostima šaplja koje su kratke i snažne.

Rep: kratak, nisko usadjen i nošen horizontalno. Debeo u korenu i sužava se u finu tačku.

Kretanje: kada se izgleda čvrst. Lako prelazi teren sa slobodnim lakim korakom sa tipičnom živahnošću. Kada kasa kretnje su mu paralelne. Na većim brzinama noge nisu više paralelne nego idu ka centralnoj liniji. Prednje noge izbacuje napred, a zadnje se kreću lako u kuku i savijajući se dobro u kolenu sa velikim potiskom.

Šape: okrugle i kompaktne sa dobro prikupljenim prstima.

Greške: sva odstupanja od gore pomenutih tačaka trebalo bi da se uzmu kao greške, a ozbiljnost s kojom se te greške tretiraju treba da bude u proporciji sa njihovim stepenom.

Tekst i standard rase nam je ustupila CoolBull Dogajivačnica Bul Terijera

Bul Terijer Slike

Bul Terijer -Oglasi

Cena: Na Upit Tigraste zenke bul terijera

Postavljeno: 04/19/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Nenad Letic
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Na prodaju 3 tigraste zenke bul terijera! 3 meseca stare, odlicno odnegovane vakcinisane i revakcinisane! Za vise informacija pozovite 0644209447

Cena: Na Upit Bulterijer i dogo argentino stenci

Postavljeno: 04/12/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Psi na prodaju
Prodajemo stence odlicnog kvaliteta sa papirima, pasosem, mikrocipom, garancijom. Mogucnost dostave, saveta dogovora. Kontakt 00381640211967, 00381638328803 (Viber, whatsaap ) E-mail: pasmojprijatelj@gmail. com Srbija

Cena: Na Upit BULTERIJER stenci na prodaju

Postavljeno: 03/23/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Novi Beograd
Vlasnik: Ruza Sili
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Prodajem stence Bul Terijera ostenjeni 4.januara 2019...ocisceni od parazita i primljena prva vakcina...U ponudi su 2 zenke i 2 muzjaka… Kontakt 063/619-712 Natasa Kuzek, 21466 Kucura/Vrbas

Cena: Na Upit Bulterijer i dogo argentino stenci

Postavljeno: 03/13/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Psi na prodaju
Prodajemo stence odlicnog kvaliteta sa papirima, pasosem, mikrocipom, garancijom. Mogucnost dostave, saveta dogovora. Kontakt 00381640211967, 00381638328803 (Viber, whatsaap ) E-mail: pasmojprijatelj@gmail. com Srbija

Cena: Na Upit BUL TERIJER stenci na prodaju

Postavljeno: 02/27/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Novi Beograd
Vlasnik: Ruza Sili
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Na prodaju stenci bul terijera ostenjeni 19.12.2018 Stenci su redovno cisceni od parazita i vakcinisani su. Otac: Whisky Boy Danube’s Pride Majka: Artemida Sve Cena: kontakt ostale informacije na broj: 0605202983 Darko, Kragujevac

Cena: Na Upit Bul terijer

Postavljeno: 02/25/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Kucni ljubimac
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Na prodaju Bul terijer standard vrhunski stenci stari cetiri ipo meseca Roditelji su sampionskog porekla renomirane engleske krvne linije: WW Teirwgwyn White Chaos x JCH Ilmia Solo Magnifica Stenci su jakih kostiju dobrih uglova, svi su...

Cena: Na Upit Bulterijer i dogo argentino stenci

Postavljeno: 02/21/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Psi na prodaju
Prodajemo i stence odlicnog kvaliteta sa papirima, pasosem, mikrocipom, garancijom. Mogucnost dostave, saveta dogovora. Kontakt 00381640211967, 00381638328803 (Viber, whatsaap ) E-mail: pasmojprijatelj@gmail. com Srbija

Cena: Na Upit BULTERIJER stenci sampionskog porekla

Postavljeno: 02/18/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Novi Beograd
Vlasnik: Ruza Sili
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
BULTERIJER stenci sampionskog porekla Ostenjeni 03.12.2018. Otac: Armudias Coolbull aka Šećer Majka: Neli od Su Ringa Profesionalno odnegovani stenci bulterijera sampionskog porekla (uvoz is Slovacke, Angel Scream odgajivacnica) vakcinisani...

Cena: Na Upit BULL TERRIER prekrasni stenci na prodaju

Postavljeno: 01/31/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Novi Beograd
Vlasnik: Ruza Sili
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Štenci na prodaju
Prekrasni stenci BULL TERRIER-a, cijepljeni, chipirani sa rodovnicom super UK krvnih linija. Otac stenaca: WW Teirwgwyn White Chaos ( import UK) - kompletno zdrastveno testiran i zdrav Majka stenaca: Multi Ch. J.Ch. Srckys Bullzeye Sandra’s...

Cena: Na Upit Bulterijer i dogo argentino stenci na prodaju

Postavljeno: 01/29/2019
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Bul Terijer
Kategorija: Psi na prodaju
Prodajemo i stence odlicnog kvaliteta sa papirima, pasosem, mikrocipom, garancijom. Mogucnost dostave, saveta dogovora. Kontakt 00381640211967, 00381638328803 (Viber, whatsaap ) E-mail: pasmojprijatelj@gmail. com Srbija
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   >>