Bernski Planinski Pas

Bernski planinski pas

II FCI grupa - sekcija B švajcarski planinski psi bez radnog ispita

Orginalni naziv rase Berner sennenhund

FCI No 45

Na područiju Švancenburga , koje se uzdiže južno od Berna prema Gentrišketeu , od davnina se mogao videti trobojni seoski pas, koji je pretežno služio kao čuvar stada i seoskog poseda . Krajem XIX i početkom XX veka prvi put se zvanično od strane kinologa obratila pažnja na ove pse .

Starost i poreklo ove rase teško je utvrditi . Poznato je da se ova rasa sreće i u vreme starog Rima , gde su se ti psi koristili kao borbeni psi koji su išli ispred legija i unosili pometnju izmedju neprijateljskih redova. Vremenom, dugotrajnom i rigoroznom selekcijom ta agresivna crta kod ove pasmine je nestala , tako da su se na kraju dobili karakterno izuzetno stabilni i odmereni psi . Agresivni psi su izbacivani iz priploda fizičkim uklanjanjem ili kastracijom. Seosko stanovništvo kantona Berna vekovima je ove pse koristilo za vuču , čuvanje stada i kuća ali zbog njihovog interesantnog izgleda i karaktera već 1902 god. prvi put se i zvanično pojavljuju na jednoj izložbi pasa u Ostermundigenu , gde su bila prikazana tri psa . Već, 1904. god. na medjunarodnoj izložbi pasa pojavljuje se sedam pasa – šest mužjaka i jedna ženka . Zbog postignutih rezultata 4 psa su bila upisana u rodovnu knjigu SHSB pod imenom „dirbašler“, po imenu mesta Dirbah ,odakle su većinom bili pomenuti psi. Burgdorferski odgajivači su prvi put 1907 god. prikazali svoje pse na izložbi pasa u Lucernu , a novembra iste godine su u Burgdofu osnovali i Švajcarski dirbašler klub. Ali već sledeće 1908 god. klub menja ime u „ Klub bernskih planinskih pasa „.

Bernski Planinski Pas

Veliki ljubitelj i poznavalac ove rase prof. dr Albert Hajm , predložio je da se ovaj pas ubuduće zove „bernski seoski pas „ .Medjutim, 1913 god. pasmina je dobila svoj zvanični naziv „ bernski planinski pas „ , mada je on za bernsko stanovništvo i do danas ostao „dirbašler“ , što na lokalnom jeziku znači seoski momak – sluga.

Godinama se radilo na unapredjenju rase . Najviše se menjao standard kada je u pitanju definicija trobojnosti i raspored šara na telu psa. Zadnjih decenija se radilo i na korekciji telesne konstitucije i kvaliteta dlake . Jedan deo evropskih i amerićkih odgajivača ubacivali su u krv bernskog i neke druge pasmine, tako da danas možemo da vidimo nekoliko tipova bernskih koji se razlikuju po tipu glave , skeletnom sistemu , izgledu i tipu dlake kao i po boji poddlake . Samo po konstituciji sada već možemo da uočimo pet tipova bernskih . Po boji poddlake dva tipa , takozvani crveni i crni tip . Takodje ima razlike i u izgledu „stopa“ na glavi koji je kod nekih tipova vrlo izražen i ukazuje da u krvi te jedinke ima dominantnih gena njufaundlendera. Matični klub bernskih planinskih pasa iz Švajcarske nije se zvanično oglasio povodom svih tih promena, te je standard rase ostao kao i do sada . Jedan deo odgajivača se čvrsto drži tradicije i još uvek odgaja bernske u izvornom tipu rase .

Izvorni bernski imaju nešto čvršću i ravniju dlaku , često ridju poddlaku , takozvanu medvedju glavu , srednje izražen stop, vrlo snažnu telesnu konstituciju , nešto duže noge i izražen, čvrst, karakter. Odlični su čuvari svog poseda i svega što je u njemu , više čuvaju živa bića nego stvari , što je i karakteristika pastirskih pasa . Vrlo su hrabri, ali i uzdržani , žestoki, ali neujedljivi i imaju vrlo visok prag tolerancije .Visina ženki po standardu rase je 58 do 66 cm a mužjaka 64 do 70 cm . Drugi tipovi bernskih poznaju se po nešto nižem i zdepastijem rastu , jake odlakanosti, koja je vrlo značajna kada je u pitanju izložbeno prikazivanje pasa . Njihova dlaka se nešto lakše uredjuje , četka, fenira i sl. Karkter im je slabiji nego kod izvornog tipa te nisu zainteresovani da budu čuvari . Često se mogu zapaziti vrlo plašljive jedinke.Oni se više preporučuju kao psi za pratnju i razonodu .

Prvo što pada u oči kod ovog velikog, dugodlakog psa, je njegova izražena trobojnost . Tamno crni „ogrtač“ ukrašen ridjim oznakama iznad očiju , na obrazima i šapama . Izraženom i velikom belinom na grudima , belim oznakama na vrhu repa , vrhovima šapa i belom lisom na glavi , čine ovog psa vrlo markantnim i uočljivim . Mnogi ga nazivaju i „ gospodinom u crnom fraku“ kako zbog izgleda, tako i zbog plemenitog ponašanja koje ga izdvaja od drugih pasmina. Posebnu pažnju obraća na decu prema kojoj biva vrlo zaštitnički raspoložen, jer u tom snažnom i robusnom telu kuca jedno nežno i osećajno srce.

Bernski pl. pas ne voli da bude zatvoren. Ne preporučuje se da često bude zatvoren u mali prostor tipa nekog boksa za pse i sl. jer tada može da postane vrlo zao. Od porodice traži vrlo prisan kontakt i pažnju, kada maksimalno pokazuje svoju inteligenciju i radnu sposobnost. Ovi psi se sve više koriste u službene svrhe , kao spasioci iz lavina i ruševina , vodiči slepih i kao tragači. Statistika kaže da bernski može da razlikuje oko 2000 raznih mirisa. Odlično podnosi hladnoću, ali za njega visoka temperatura vazduha može biti vrlo pogubna, te se leti mora sklanjati u debelu hladovinu nekog drveta , žbuna.Najbolje se oseća kada letnje vrućine provodi u nekom podrumu , suterenu, na hladnom betonu , pločicama i sl.

Ženka može da ima vrlo brojno leglo (i do 18 štenaca), često 10 do 12 štenaca . Brižna je majka i zna žestoko da brani svoje male . Štenci dok odrastaju moraju da se hrane kvalitetnom hranom jer vrlo bzo rastu . Odrasli pas kasnije može da se zadovolji i skromnijom hranom . Pokazalo se da jedinke koje jedu „domaću hranu“ imaju nešto duži životni vek. Prepruka je da se i odrasli psi redovno štite od zaraznih bolesti koje mogu da ih napadnu i u kasnijoj životnoj dobi. Zanimljivo je da ovaj pas u svoje društvo često prima druge životinje iz svog domaćinstva . Prema strancima je vrlo nepoverljiv sve dok se ne uveri u njegove namere. U toj proceni ova rasa je nepogrešiva .

U Evropi uzgoj bernskih je na vrlo visokom nivou . Skoro u svakoj zemlji postoje pasminski klubovi sa uzgojnim komisijama, te su legla strogo kontrolisana . Na primer u Holandiji se godišnje u rodovne knjige upiše oko 2000 štenaca , u Nemačkoj 1600 , a u matičnoj Švajcarskoj samo oko 800 štenaca. Selekcija uzgoja je veoma važna i treba se strogo držati propisanog standarda rase.

Nadamo se da će i kod nas, u Srbiji, u dogledno vreme, ova pasmina koja je sve popularnija, zauzeti značajno mesto . Primer za to je Rusija gde su bernski zadnjih godina postali vrlo popularni.

Tekst i fotografije nam je dostavio Radosav Ćirković

odgajivačnica bernskih planinskih pasa „Stanovljanski“ FCI 3836 Kragujevac Srbija

Bernski Planinski Pas Slike

Bernski Planinski Pas -Oglasi

Cena: 150.00€ Prodaje se žensko štene Bernskog Planinskog psa

Postavljeno: 04/24/2017
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Julija Kungl
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Štenci na prodaju
Prodaje se žensko štene Bernskog Planinskog psa staro 6 meseci. Bez papira, čipovana, vakcinisana sa pasošem. Ženkica ima perfektne šare i konstituciju. Socijalizovana odgojena sa puno ljubavi. Interesovati se na 024571021

Cena: Na Upit Bernski planinski psi

Postavljeno: 02/26/2017
Starost: do šest meseci
LOCATION: Južnobanatski okrug, Kovačica
Vlasnik: Martin Hrjesik
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Štenci na prodaju
Na prodaju prelepo musko stene starosti deset nedelja oštenjeni 03022017 (očišteni od parazita spremni za preuzimanje)i vakcinisano od stenecaka jako krupne građe. Inače bernski planinski pas je pravi pas za vaše domaćinstvo jako je...

Cena: Na Upit Bernski planinski psi

Postavljeno: 02/08/2017
Starost: do šest meseci
LOCATION: Beogradski okrug, Beograd
Vlasnik: Kucni ljubimac
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Štenci na prodaju
Bernski planinski psi 2 muzijaka i 3 zenke. Vakcinisani, ocisceni od parazita, sa spremnim papirima. Ostenjeni 14.12.2016. Kontakt tel:0638076142, 0638692148, Slavica

Cena: 300.00€ Bernski planinski pas

Postavljeno: 01/22/2017
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Novi Bečej
Vlasnik: zorica djuricin
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Štenci na prodaju
BERNSKI PLANINSKI PAS štenci stari šest nedelja, brižljivo odnegovani, redovno čišćeni od unutrašnjih i spoljašnjih parazita, vakcinisani, spremni za preuzimanje.Cena 300 eura Kontakt broj +381637143112, Melenci

Cena: 250.00€ bernski

Postavljeno: 01/08/2017
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: marko markovic
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Psi na prodaju
Na prodaju stenci Bernskog planinskog psa, 4 zenke i 2 muzijaka, stence mozete preuzeti nakon 10 januara 2017 godine. bice to idealni poklon za novogodisnje i Bozicne praznike! ako kupujete kucnog ljubimca onda su oni pravi za vas, stenci su...

Cena: Na Upit Bernski planinski pas

Postavljeno: 12/21/2016
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Kucni ljubimac
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Štenci na prodaju
Bernski planinski pas prelepi štenci (dve ženke) izložbenog kvaliteta vrhunski odnegovani i krupni. Oštenjeni 11.11.16 sa papirima Spremni za preuzimanje oko Božića 07.01.17. Cena: DOGOVOR Kontakt: Telefon: +381 63 242002...

Cena: Na Upit Stenci bernskog planinskog psa

Postavljeno: 12/21/2016
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Danijela Tanaskovic
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Psi na prodaju
Dva muzjaka bernskog planinskog psa, ostenjeni 21.novembra, kvalitetno gajeni, otac i majka ocenjeni.Preuzimanje sa osam nedelja.

Cena: Na Upit Bernski planinski pas

Postavljeno: 12/04/2016
Starost: do šest meseci
LOCATION: Šumadijski okrug, Kragujevac
Vlasnik: Stanovljanski FCI 3836
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Štenci na prodaju
Odgajivačnica bernskih planinskih pasa "Stanovljanski" prodaje štence iz legla Z. Više informacija na e-mail: gral@sbb.rs i tel: 381603238001

Cena: Na Upit Štenci Bernskog planinskog psa

Postavljeno: 11/27/2016
Starost: do šest meseci
LOCATION:
Vlasnik: Oglasi Oglasi
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Psi na prodaju
Na prodaju štenci Bernskog planinskog psa, oštenjeni 03.10.2016. godine od jako kvalitetnih roditelja, Imamo 4 muzijaka i 4 zenkice. Stenci su vakcinisani i ocisceni od parazita, pod stalnim nadzorom veterinara. Stence preuzimate pod odradjenim...

Cena: Na Upit Bernski Planinski pas

Postavljeno: 11/18/2016
Starost: do šest meseci
LOCATION: Srednjobanatski okrug, Zrenjanin
Vlasnik: Kucni ljubimac
Rasa : Bernski Planinski Pas
Kategorija: Štenci na prodaju
Na prodaju štenci Bernskog Planinskog psa (treće leglo, vrhunskog kvaliteta) od istih roditelja. Otac Gordon – 5 PRM,1 CAC,1 RCAC,5 BOB Majka Barbara – 5,1PRM Kontakt osoba: Stojanović Bora Valjevo,Srbija tel: +381 64/154-84-75...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13   >>