Prva banka krvi za pse otvorena u Srbiji

31/03/2014

U svetu banke krvi za pse već odavno postoje, ali u regiji je to relativno nova praksa. U septembru prošle godine osnovana je i u Srbiji.


Doktor Zoran Cvetković, veterinar i vlasnik ambulante Vet Impuls u Nišu realizovao je svoju ideju kako bi i njegove kolege lakše dolazile do krvi i efikasnije pomagale psima. Sada je za portal Životinje.rs komentarisao prve rezultate.

Banka krvi za pse zapravo je baza donora pouzdanih životinja od kojih se mogu uzeti krv i krvni proizvodi. Donori su uglavnom psi koji se već leče u ovoj ambulanti, redovno su vakcinisani i i očišćeni od glista.


 


"Zanimanje je veliko i odziv je dobar jer su vlasnici svesni da i njihovim psima nekada može zatrebati krv", izjavio je dr. Cvetković i dodao da u slučaju potrebe za krvlju ili nekim krvnim proizvodima donori imaju prednost.


 


Kao i u humanoj medicini, ne može bilo ko biti donor. Nakon analiza krvne slike proverava se je li pas klinički zdrav i ima li ima neke zarazne bolesti. Donor može biti pas stariji od godinu dana, mlađi od osam godina i težine od 20 kilograma. Način na koji se krv uzima potpuno je bezopasan i traje svega deset minuta. Osim uboda igle, postupak nije traumatičan za životinju.


 


Krv se zatim obrađuje i uzimaju se krvni proizvodi koji se mogu čuvati duže nego sveža krv. Tako se, primera radi, krvna plazma može čuvati i do pet godina, a sveža krv najduže 42 dana. Cvetković je objasnio da donirana krv, pogotovo krvna plazma, ima široku primenu i koristi se prilikom povreda, intenzivnih krvarenja, traume, hirurških intervencija, lečenja raznih poremećaja i infektivnih bolesti.


 


"Doniranje krvi izuzetno je značajno kod lečenja mačje kuge i štenaca jer se uzima krv životinje koja već ima izgrađeni imunitet, uredno je primala vakcine i ima zadovoljavajuća antitela na te bolesti", rekao je te dodao da se bolesnoj životinji dajući krv imunizirane životinje daje pasivni, gotovi imunitet.


 


Zanimljivo je i da se u hitnim slučajevima krv psa može dati mački bez ikakve reakcije jer različite životinjske vrste nemaju urođena antitela na krv drugih životinja.